top of page
Concrete Wall
  • lars2016

Hvordan oppbevare sykkelen på vinteren?


Oppbevaring av sykkel på vinteren

Lagring av sykkelen er ikke bare bare. Noen av dere som har klikket dere inn hit har kanskje brent dere på dette. Sykkelen var "ny" og fin når du låste den i sykkelstativet ute før vinteren. På våren var den ikke lenger brukbar. Så hva skal man gjøre? Hva er den beste måten å oppbevare sykkelen på? Hvordan kan du forberede deg på best mulig måte? Det finner du svaret på her!


Beste måten å oppbevare sykkelen på

Det aller beste er å lagre en ren, velsmurt sykkel innendørs. Salt, fukt og møkk er det så ødelegger en passiv sykkel. Selv om de fleste sykler i dag er laget av aluminium, er dempegafler av magnesium, og skruer og kjede av stål. Dette vil korrodere og ruste dersom det blir utsatt for de rette forholdene. Og de rette forholdene er det mye av i Norge.

Steg nummer en

Før man setter bort sykkelen er derfor det å vaske sykkelen godt det viktigste. Lurer du på hvordan du vasker sykkelen kan du sjekke ut denne guiden. La sykkelen tørke godt og smør kjedet korrekt etter at sykkelen er tørr.


Steg nummer to

Lagre sykkelen innendørs. Det er definitivt det beste, da man unngår vær og vind, og luftfuktigheten er jevn.


Har man liten plass innendørs kan man løsne de to skruene på stemmet på sykkelen og vri styret 90 grader så det står parallelt med rammen og hjulet. Sykkelen blir mye flatere og tar mindre plass. Det finnes også mange geniale veggoppheng som gjør at man kan henge opp sykkelen på et sted den ikke tar plass fra noe annet.


Har man ikke plass inne er det bedre å lagre sykkelen under tak, enn under åpen himmel. Ikke sett fra deg sykkelen der brøytebilen kan komme å måke den i stykker.


Det finnes sykkeltrekk man kan ha over sykkelen sin. Noen er helt tette og gjør at det samler seg mer fukt og sykkelen tar mer skade enn uten trekk. Bruker man trekk over sykkelen er det ekstra viktig at sykkelen er ren. Høy eller varierende luftfuktighet i kombinasjon med en dårlig vasket sykkel = ingen sykkel til våren.


Steg nummer tre

Lås sykkelen godt fast. Helst både forhjul, bakhjul og ramme til et fastmontert objekt. Bruk en god kjettinglås, da wirelås lett klippes over med en liten avbiter. Det finnes akslingsett som man kan bytte ut akslingene på sykkelen med. Da må man ha et eget spesialverktøy for å få av hjulene, noe som gjør det mye vanskeligere for tyver å stjele.


Steg nummer fire

Ta av løst tilbehør. Er det en elsykkel er det viktig å ta av display og batteri, og lagre disse innendørs. Ellers har du kanskje sidevesker eller lyktesett på sykkelen din? Dette bør du ta av før noen andre gjør det.


Bonus

Ta sykkelservice på sykkelen

Når våren endelig kommer og du har lyst til å sykle igjen, så er det kjedelig å komme til en rusten sykkel, med slangen du husker punkterte på siste tur i fjor. Og stemmer! Giret fungerte jo heller ikke den siste måneden før jeg satte bort sykkelen. Ta service på sykkelen før du setter den bort! Og vask sykkelen godt før du leverer den til service. Da er sykkelen klar når du tar den frem til våren!Hva med lufttrykket?

På vanlige sykler trenger du ikke gjøre noe med luft trykket. Slipper du ut for mye luft kan dekket brette seg under tyngden av sykkelen og sprekke opp eller morkne. På samme måte som ballonger mister luften sin etter en ukes tid, vil slanger også miste lufttrykk i løpet av vinteren. Det er fordi luftmoleylene er mindre enn strukturen i gummien, og luften siver rett og slett ut gjennom hele slangen. Unntaket er landeveissykler. Disse dekkene har veldig høyt lufttrykk (80-120 psi), og dekket står i spenn. Derfor kan det være smart å tappe ut litt luft så det ikke strekker dekkene.


Hva bør du gjøre når du tar frem sykkelen på våren?

Fyll luft i dekkene, og sjekk kjedet om det er behov for at det smøres. Er det helt tomt med luft i dekkene er det ikke sikkert det er hull. Prøv å fyll opp dekkene først og se hvor lenge det holder. Holder det under en uke, bør slangene byttes. Tok du ikke service på høsten, bør du være så rask som mulig på å booke time på våren. Ventetiden blir fort mange uker lang etter påsken, så det kan være greit å være føre var.


Noen ganger sitter kanskje låsen fast etter vinteren. Her er noen tips om hvordan du kan få den opp.


Da er det bare å ønske deg god tur!
74 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page